Organització 
Direcció: professora Eimys Ortiz
Amb el suport de l'estudiantat becari del departament de l'àrea ponent.

11 de novembre 2024
DRET PENAL
Foto Cristina Guerri

Dia: 11 de novembre de 2024
Lloc: Sala de Juntes de la FDET
Hora: de 17h a 18h

Ponència: “Seguretat? Control? Dissuasió? Les funcions dels escorcolls amb nu integral en els centres penitenciaris catalans”

Cristina Güerri és Doctora en Dret i professora Tenure Track en Criminologia a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Anteriorment ha estat investigadora postdoctoral Juan de la Cierva a la Universitat de Màlaga (2020-2022) i investigadora predoctoral FPU a la Universitat Pompeu Fabra (2015-2019). La seva recerca s'ha centrat en l'estudi dels sistemes penitenciaris des d'una perspectiva criminològica. En aquesta línia de recerca, ha tractat temes diversos com el rol dels funcionaris d'interior, la percepció de les persones preses de la seva qualitat de vida a la presó, la supervisió de la presó, els escorcolls amb nu integral a persones preses o, més recentment, la situació de les persones estrangeres en les presons espanyoles.

Extracte: Els escorcolls amb nu integral són, d'acord amb la normativa penitenciària, una mesura de seguretat interior per a aconseguir el bon ordre penitenciari. No obstant això, aquesta mateixa normativa reconeix l'especial afectació dels nus amb escorcoll integral a la dignitat i la intimitat de les persones preses i, per això, restringeix els supòsits en els quals poden emprar-se i estableix un procediment que s'ha de seguir per a respectar aquests drets. La literatura prèvia ha estudiat la regulació legal i la jurisprudència sobre els escorcolls amb nu integral a Espanya. No obstant això, desconeixem com és la seva pràctica. La recerca que es presenta en aquest seminari estudia la pràctica dels escorcolls amb nu integral a les presons catalanes a partir de dades originals proporcionades per l'administració penitenciària. En concret, s'examinen la freqüència i els supòsits en els quals s'empren els escorcolls amb nu integral, així com els resultats que aquests proporcionen. A partir dels resultats obtinguts es qüestiona quina funció compleixen els escorcolls amb nu integral en la pràctica penitenciària.

16 de desembre 2024
DRET CONSTITUCIONAL
Núria González Campañá

Dia: 16 de desembre de 2024
Lloc: Sala de Juntes de la FDET
Hora: de 17h a 18h

Ponència: “La Unió Europea i els processos de secessió"

Núria González Campañá és, des del 2021, Professora Lectora de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, institució a la qual es va vincular el gener de l’any 2020 amb una beca de recerca postdoctoral després d’haver-se doctorat en Dret per la Universitat d’Oxford el 2019 (gràcies a dues beques de la Fundació Rafael del Pino i de la British Spanish Society). Prèviament havia obtingut un Màster en Dret i Relacions Internacionals a The Fletcher School, Tufts University (gràcies a una beca de la Fundació “la Caixa”) i s’havia llicenciat en Dret a la Universitat de Barcelona (amb premi extraordinari de llicenciatura). Les seves principals línies de recerca són: 1) Autodeterminació i secessió en dret constitucional espanyol, comparat i de la UE i 2) Democràcia constitucional, Estat de Dret i independència judicial en dret espanyol i europeu. A més d’haver estat membre de l’equip de treball en projectes de recerca nacionals, ha estat també membre del projecte europeu “Democratic Efficacy and the Varieties of Populism in Europe”, liderat pel Prof. Boda Zsolt, de l’Institute for Legal Studies (Budapest) i finançat per la Comissió Europea en el marc del programa Horizon 2020 (des del 2018 fins al 2022). Actualment és membre del Grup d’Estudis de Democràcia i Constitucionalisme (GEDECO) i del “core team” de la càtedra Jean Monnet en Democràcia Constitucional Europea (EUCODEM) de la Universitat de Barcelona, liderats ambdós pel Prof. Josep M. Castellà. També és investigadora associada júnior de la Fundació Giménez Abad.

Extracte: En aquest seminari s’abordarà el fenomen de la secessió dins dels estats membres de la Unió Europea. Es partirà d’un argument pràctic: com ha actuat la UE en casos de secessió (o intent de secessió) en el passat? S’analitzaran casos recents a l’interior de la UE (Escòcia i Catalunya) i en països tercers (Montenegro). A continuació, s’analitzarà la postura jurídica que hauria de tenir la UE, ja que, encara que el seu posicionament pugui deure’s a raons d’interès polític, la UE és una comunitat fundada en el Dret que ha de poder justificar la seva actuació sobre la base dels tractats i els principis que els informen.