XXX Jornades Jurídiques de la Facultat de Dret, Economia i Turisme - I Congrés de Dret Agroalimentari de la UdL

LA CONSTRUCCIÓ DE SISTEMES AGROALIMENTARIS SOSTENIBLES: PROPOSTES DES DEL DRET

dret_agroalimentari_cartell final

15, 16 i 17 de novembre de 2023

 

Campus de Cappont UdL

Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera - C. Jaume II, 67

Sala de Juntes de la Facultat de Dret, Economia i Turisme - C. Jaume II, 73

25001 Lleida

 

PROGRAMA:

Dimecres, 15 novembre

Lloc: Auditori Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera

       C. Jaume II, núm. 67

       25001 Lleida

 

INAUGURACIÓ

16.10h Recepció d'assistents

16.15h Inauguració del Congrés

Dra. Olga Martin Belloso, Vicerrectora de Transferència de la UdL

Sr. Carmel Mòdol i Bresolí, Secretari d'Alimentació del Departament d'acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya

Sr. Joan Talarn i Gilabert, President de la Diputació de Lleida

Sr. Félix Larrosa i Piqué, Paer en Cap de l'Ajuntament de Lleida

Dr. Eduard Cristóbal Fransi, Degà de la Facultat de Dret, Economia i Turisme

Dra. Laura Salamero Teixidó i Dr. Antonio Ezquerra Huerva, Directors del Congrés

 

TAULA INAUGURAL: MARC I CONCEPTES

17.00 a 17.10h Presentació de la taula, a càrrec de la Dra. Laura Salamero Teixidó

17.15 a 18.00h Seguretat alimentària i sostenibilitat: el repte d'alimentar al planeta sense ficar-ho en risc: una aproximació des de l'agroecologia i la sobirania alimentària

Marta G. Rivera-Ferre, Professora d'Investigació a INGENIO (CSIC-UPV)

18.00 a 18.45h La transformació del Dret agroalimentari: de la disponibilitat a la sostenibilitat

Jose Mª de la Cuesta Sáenz, Catedràtic de Dret Civil, Universitat de Burgos

18.45 a 19.30h La sostenibilitat dels sistemes agroalimentaris: la dimensió ambiental, social i econòmica

Fernando López Ramón, Catedràtic de Dret Administratiu, Universitat de Saragossa

19.30 a 20.00h Preguntes i discussió

Dijous, 16 de novembre

Lloc: Sala de Juntes - Facultat de Dret, Economia i Turisme

       C. Jaume II, núm. 73

       25001 Lleida

 

LA UNIÓ EUROPEA, LIDER EN LA TRANSICIÓ CAP A SISTEMES AGROALIMENTARIS SOSTENIBLES

9.15 a 9.25h Presentació de la taula, a càrrec del Dr. Antoni Blanc Altemir

9.30 a 10.00h L'Estratègia de la Granja a la Taula: la clau de bóveda per progressar cap a sistemes agroalimentaris sostenibles a la Unió Europea

Ricard Ramon i Sumoy, Cap d'Unitat Adjunt d'Orientació Política de la PAC, Direcció General d'Agricultura i Desenvolupament Rural a la Comissió Europea

10.00 a 10.30h La nova PAC com puntal per la construcció de sistemes alimentaris sostenibles: punts forts i debilitats

Mariagrazia Alabresse, Professora de Dret Agrari, Alimentari i Agroambiental a l'Institut de Dret, Política i Desenvolupament (Dirpolis) a la Scuola Superiore Sant'Anna, Pisa, Itàlia

10.30 a 11.00h Les clàusules de sostenibilitat ambiental als acords comercials de la Unió Europea: un instrument per fomentar la transició ecològica dels sistemes agroalimentaris més enllà de la Unió

Ángel Rodrigo Hernández, Professor titular de Dret Internacional públic i Relacions Internacionals, Universitat Pompeu Fabra

11.00 a 11.30h Preguntes i discussió

11.30 a 12.00 Pausa café

12.00 a 13.00 Conversacions amb joves investigadors, moderat per la Dra. Eimys Ortiz Hernández

13.00 a 14.00h Presentació de comunicacions

14.00 a 16.00h Dinar, lliure

 

SOSTENIBILITAT I CADENA ALIMENTÀRIA

16.00 a 16.10h Presentació de la taula, a càrrec de la Dra. Maria José Puyalto Franco

16.15 a 16.45h La Llei de la cadena alimentària i les entregues dels socis a les cooperatives i a altres entitats associatives agràries

Carlos Vargas Vasserot, Catedràtic de Dret Mercantil de la Universitat d'Almeria, Director del Centre d'Investigació en Dret de la Economia Social i Cooperativa (CIDES)

17.00 a 17.50h Taula rodona: Experiències del sector primari. Modera Dra. Anna García Companys

18.00 a 18.50h Taula rodona: Experiències del sector de la transformació i la distribució. Modera: Dr. Manel Plana Farran

Divendres, 17 de novembre

Lloc: Sala de Juntes - Facultat de Dret, Economia i Turisme

       C. Jaume II, núm. 73

       25001 Lleida

 

PRODUCCIÓ SOSTENIBLE D'ALIMENTS

9.15 a 9.25h Presentació de la taula, a càrrec del Dr. Antoni Vaquer i Aloy

9.30 a 10.00h La producció ecològica

Mariano López Benítez, Catedràtic de Dret Administratiu, Universitat de Córdoba

10.30 a 11.00h L'aigua i la sostenibilitat agroalimentària

Teresa María Navarro Caballero, Professora Titular de Dret Administratiu, Universitat de Múrcia

11.00 a 11.30h El Dret davant el fenòmen del "land grabbing" o acaparament de terres

Andrés Miguel Cosialls Ubach, Professor Contractat Doctor de Dret Civil, Centre Universitari de la Defensa de Saragossa

11.30 a 12.00 Preguntes i discussió

12.00 a 12.30h Pausa café

 

Dimecres, 15 de novembre

INAUGURACIÓ

16.10h Recepció dels assistents

16.15h Inauguració del Congrés

Dr. Jaume Puy Llorens, Magnífic Rector de la Universitat de Lleida

Sr. Félix Larrosa i Piqué, Paer en Cap de l'Ajuntament de Lleida

Sr. Joan Talarn i Gilabert, President de la Diputació de Lleida

Sr. Carmel Mòdol i Bresolí, Secretari d' Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya

Dr. Eduard Cristóbal Fransi, Degà de la Facultat de Dret, Economia i Turisme

Dra. Laura Salamero Teixidó i Dr. Antonio Ezquerra Huerva, directors del Congrés

 

TAULA INAUGURAL: MARC I CONCEPTES

17.00h a 17.10h Presentació de la taula, a càrrec de la Dra. Laura Salamero Teixidó

17.15h a 18.00h Seguretat alimentària i sostenibilitat: el repte d'alimentar al planeta sense posar-lo en escac: una aproximació des de l'agroecologia i la sobirania alimentària

Marta G. Rivera Ferre, professora d'investigació en INGENIO (CSIC-UPV)

18.00h a 18.45h La transformació del Dret agroalimentari: de la disponibilitat a la sostenibilitat

José María de la Cuesta Sáenz, catedràtic de Dret Civil, Universitat de Burgos

18.45h a 19.30h La sostenibilitat dels sistemes agroalimentaris: la dimensió ambiental, social i econòmica

Fernando López Ramón, catedràtic de Dret Administratiu, Universitat de Saragossa

19.30h a 20.00h Preguntes i discussió

 

Dijous, 16 de novembre

LA UNIÓ EUROPEA, LÍDER EN LA TRANSICIÓ CAP A SISTEMES AGROALIMENTARIS SOSTENIBLES

9.15h a 9.25h Presentació de la taula, a càrrec del Dr. Antoni Blanc Altemir

9.30h a 10.00h La Estratègia de la Granja a la Taula: la clau de volta per progressar cap a sistemes agroalimentaris sostenibles a la Unió Europea

Ricard Ramon i Sumoy, cap de la unitat adjunt d'orientació política de la PAC, Direcció General d'Agrigultura i Desenvolupament Rural a la Comissió Europea

10.00h a 10.30h La nova PAC com puntal per la construcció de sistemes alimentaris sostenibles: punts forts i debilitats

Mariagrazzia Alabrese, professora de Dret Agrari, Alimentari i Agroambiental a l'Institut de Dret, Política i Desenvolupament (Dirpolis) a la Scuola Superiore Sant'Anna, Pisa, Itàlia

10.30h a 11.00h Les clàusules de sostenibilitat ambiental als acords comercials de la Unió Europea: un instrument per fomentar la transició ecològica dels sistemes agroalimentaris més enllà de la Unió

Ángel Rodrigo Hernández, professor titular de Dret Internacional públic i relacions internacionals, Universitat Pompeu Fabra

11.00h a 11.30h Preguntes i discussió

11.30h a 12.00h Pausa cafè

12.00h a 13.00h Conversatori amb joves investigadors, moderat per la Dra. Eimys Ortiz Hernández

13.00h a 14.00h Presentació de comunicacions

14.00h a 16.00h Dinar lliure

 

SOSTENIBILITAT I CADENA ALIMENTÀRIA

16.00h a 16.10h Presentació de la taula, a càrrec de la Dra. Maria José Puyalto

16.15h a 16.45h La llei de la cadena alimentària i les entregues dels socis a les cooperatives i altres entitats associatives agràries

Carlos Vargas Vasserot, catedràtic de Dret Mercantil de la Universitat d'Almeria, director del Centro de Investigación en Derecho de la Economía Social y Cooperativa (CIDES)

17.00h a 17.50h Taula rodona: Experiències del sector primari. Modera Dra. Anna García Companys

18.00h a 18.50h Taula rodona: Experiències del sector de la transformació i la distribució. Modera Dr. Manel Plana Farran

 

Divendres, 17 de novembre

PRODUCCIÓ SOSTENIBLE D'ALIMENTS

9.15h a 9.25h Presentació de la taula, a càrrec del Dr. Antoni Vaquer i Aloy

9.30h a 10.00h La producció ecològica

Mariano Lopez Benítez, catedràtic de Dret Administratiu, Universitat de Còrdoba

10.30h a 11.00h L'aigua i la sostenibilitat agroalimentària

Teresa María Navarro Caballero, professora titular de Dret Administratiu, Universitat de Murcia

11.00h a 11.30h El Dret davant del fenòmen del "land grabbing" o acaparament de terres

Andrés Miguel Cosialls Ubach, professor contractat doctor de Dret Civil, Centre Universitari de la Defensa de Saragossa

11.30h a 12.00h Preguntes i discussió

12.00 a 12.30h Pausa cafè

 

DESENVOLUPAMENT RURAL SOSTENIBLE

12.30h a 12.40h Presentació de la taula, a càrrec del Dr. Antonio Ezquerra Huerva

12.45h a 13.15h El desenvolupament rural i la seva connexió amb la transició cap a sistemes agroalimentaris sostenibles

Marcos Matías Fernando Pablo, catedràtic de Dret Administratiu, Universitat de Salamanca

13.15h a 13.45h El repte demogràfic, part indisociable del desenvolupament rural

Vicente Pinilla Navarro, catedràtic d'Història Econòmica, Universitat de Saragossa

13.45h a 14.00h Preguntes i discussió

 

ACTE DE CLAUSURA

14.00h Clausura de les XXX Jornades Jurídiques de la Facultat de Dret, Economia i Turisme i el I Congrés de Dret Agroalimentari de la UdL

Dr. Antonio Ezquerra Huerva i Dra. Laura Salamero Teixidó, directors del Congrés

Dr. César Cierco Seira, director del Departament de Dret

INSCRIPCIONS:

Alumnat UdL amb reconeixement de matèria transversal

Alumnat amb reconeixement de matèria transveral, 2 ECTS:  Taxa d'inscripció 36,92€

L'evaluació de la matèria transversal exigeix el 80% d'assistència a les sessions i la presentació d'un treball de 1.000 paraules sobre una ponència a escollir per cada alumne/a, que s'haurà d'entregar com a màxim el dia 30 de novembre de 2023, a l'adreça: ddret.da@udl.cat

L'alumnat que vulgui el certificat de matèria transversal haurà d'abonar la taxa d'inscripció.

 

Inscripció fins el 14 de novembre de 2023

Enllaç per fer les inscripcions: Seu electrònica, XXX Jornades Jurídiques

Alumnat UdL sense reconeixement de matèria transversal

L'alumnat de la UdL que desitgi assistir sense reconeixement de matèria transversal, té assistència lliure i gratuïta (serà necessària la identificació de la UdL)

Resta de participants

- Assistència presencial: 150€

- Assistència online: 100€

 

Inscripció fins el 14 de novembre de 2023

 

Enllaç per fer les inscripcions:

Seu electrònica, I Congrés de Dret Agroalimentari de la Universitat de Lleida

 

PRESENTACIÓ DE COMUNICACIONS:

 

Presentació de resums: fins el 22 d'octubre (termini ampliat) a ddret.da@udl.cat

Resolució sobre l'acceptació de comunicacions: el 27 d'octubre (termini ampliat)

Presentació del text de les comunicacions: fins el 12 de novembre (temini ampliat) a ddret.da@udl.cat

 

Més informació sobre la presentació de comunicacions aqui.

Direcció:

Dra. Laura Salamero Teixidó 

Dr. Antonio Ezquerra Huerva

Comité Científic:

Dr. Antoni Blanc Altemir

Dr. Antonio Ezquerra Huerva

Dra. Eimys Ortiz Hernández

Dra. Mª José Puyalto Franco

Dra. Laura Salamero Teixidó

Dr. Antoni Vaquer i Aloy  

Comité Organitzador:

Dr. Manuel Cabanas Veiga

Dra. Ana Cediel Serra

Dr. Pol Cuadros Aguilera

Dra. Anna García Companys

Dr. Eduard Pavel

Profa. Marta Muñoz Gómez

Profa. Doly Rocío Jurado Cerrón