XXX Jornades Jurídiques de la Facultat de Dret, Economia i Turisme - I Congrés de Dret Agroalimentari de la UdL
LA CONSTRUCCIÓ DE SISTEMES AGROALIMENTARIS SOSTENIBLES: PROPOSTES DES DEL DRET
15, 16 i 17 de novembre de 2023
Campus de Cappont UdL
Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera - C. Jaume II, 67
Sala de Juntes de la Facultat de Dret, Economia i Turisme - C. Jaume II, 73
25001 Lleida
PROGRAMA:
Dimecres, 15 novembre
Lloc: Auditori Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera
C. Jaume II, núm. 67
25001 Lleida
INAUGURACIÓ
16.10h Recepció d'assistents
16.15h Inauguració del Congrés
Dra. Olga Martin Belloso, Vicerrectora de Transferència de la UdL
Sr. Carmel Mòdol i Bresolí, Secretari d'Alimentació del Departament d'acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya
Sr. Joan Talarn i Gilabert, President de la Diputació de Lleida
Sr. Félix Larrosa i Piqué, Paer en Cap de l'Ajuntament de Lleida
Dr. Eduard Cristóbal Fransi, Degà de la Facultat de Dret, Economia i Turisme
Dra. Laura Salamero Teixidó i Dr. Antonio Ezquerra Huerva, Directors del Congrés
TAULA INAUGURAL: MARC I CONCEPTES
17.00 a 17.10h Presentació de la taula, a càrrec de la Dra. Laura Salamero Teixidó
17.15 a 18.00h Seguretat alimentària i sostenibilitat: el repte d'alimentar al planeta sense ficar-ho en risc: una aproximació des de l'agroecologia i la sobirania alimentària
Marta G. Rivera-Ferre, Professora d'Investigació a INGENIO (CSIC-UPV)
18.00 a 18.45h La transformació del Dret agroalimentari: de la disponibilitat a la sostenibilitat
Jose Mª de la Cuesta Sáenz, Catedràtic de Dret Civil, Universitat de Burgos
18.45 a 19.30h La sostenibilitat dels sistemes agroalimentaris: la dimensió ambiental, social i econòmica
Fernando López Ramón, Catedràtic de Dret Administratiu, Universitat de Saragossa
19.30 a 20.00h
Preguntes i discussióDijous, 16 de novembre
Lloc: Sala de Juntes - Facultat de Dret, Economia i Turisme
C. Jaume II, núm. 73
25001 Lleida
LA UNIÓ EUROPEA, LIDER EN LA TRANSICIÓ CAP A SISTEMES AGROALIMENTARIS SOSTENIBLES
9.15 a 9.25h Presentació de la taula, a càrrec del Dr. Antoni Blanc Altemir
9.30 a 10.00h L'Estratègia de la Granja a la Taula: la clau de bóveda per progressar cap a sistemes agroalimentaris sostenibles a la Unió Europea
Ricard Ramon i Sumoy, Cap d'Unitat Adjunt d'Orientació Política de la PAC, Direcció General d'Agricultura i Desenvolupament Rural a la Comissió Europea
10.00 a 10.30h La nova PAC com puntal per la construcció de sistemes alimentaris sostenibles: punts forts i debilitats
Mariagrazia Alabresse, Professora de Dret Agrari, Alimentari i Agroambiental a l'Institut de Dret, Política i Desenvolupament (Dirpolis) a la Scuola Superiore Sant'Anna, Pisa, Itàlia
10.30 a 11.00h Les clàusules de sostenibilitat ambiental als acords comercials de la Unió Europea: un instrument per fomentar la transició ecològica dels sistemes agroalimentaris més enllà de la Unió
Ángel Rodrigo Hernández, Professor titular de Dret Internacional públic i Relacions Internacionals, Universitat Pompeu Fabra
11.00 a 11.30h Preguntes i discussió
11.30 a 12.00 Pausa café
12.00 a 13.00 Conversacions amb joves investigadors, moderat per la Dra. Eimys Ortiz Hernández
13.00 a 14.00h Presentació de comunicacions
14.00 a 16.00h Dinar, lliure
SOSTENIBILITAT I CADENA ALIMENTÀRIA
16.00 a 16.10h Presentació de la taula, a càrrec de la Dra. Maria José Puyalto Franco
16.15 a 16.45h La Llei de la cadena alimentària i les entregues dels socis a les cooperatives i a altres entitats associatives agràries
Carlos Vargas Vasserot, Catedràtic de Dret Mercantil de la Universitat d'Almeria, Director del Centre d'Investigació en Dret de la Economia Social i Cooperativa (CIDES)
17.00 a 17.50h Taula rodona: Experiències del sector primari. Modera Dra. Anna García Companys
18.00 a 18.50h Taula rodona: Experiències del sector de la transformació i la distribució. Modera: Dr. Manel Plana Farran
Divendres, 17 de novembre
Lloc: Sala de Juntes - Facultat de Dret, Economia i Turisme
C. Jaume II, núm. 73
25001 Lleida
PRODUCCIÓ SOSTENIBLE D'ALIMENTS
9.15 a 9.25h Presentació de la taula, a càrrec del Dr. Antoni Vaquer i Aloy
9.30 a 10.00h La producció ecològica
Mariano López Benítez, Catedràtic de Dret Administratiu, Universitat de Córdoba
10.30 a 11.00h L'aigua i la sostenibilitat agroalimentària
Teresa María Navarro Caballero, Professora Titular de Dret Administratiu, Universitat de Múrcia
11.00 a 11.30h El Dret davant el fenòmen del "land grabbing" o acaparament de terres
Andrés Miguel Cosialls Ubach, Professor Contractat Doctor de Dret Civil, Centre Universitari de la Defensa de Saragossa
11.30 a 12.00 Preguntes i discussió
12.00 a 12.30h Pausa café